Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 szklanki mąki zwykłej
- 1,5 szklanki erytrytolu
- 1 masło
- 2 jajka
- 1 proszek do pieczenia
Polewa czekoladowa
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka masła
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki erytrytolu
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
W rondelku lub w misce w mikrofali roztapiamy masło z erytrytolem dodajemy jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy w temp. 180oC 40-50 minut.
Po wystygnięciu kroimy w kwadraty. Przygotowujemy polewę: na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko, kakao oraz cukier, mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie pokrojone na kawałki ciasto zanurzamy w polewie czekoladowej, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Kokosanki odstawiamy w chłodne miejsce, aby polewa dobrze zastygła.